MedicalNET  LOGIN   Register
 
"Oamenii ne dau uneori vise dar viata le spulbera." - H.P.Bengescu
Ajutor
Login
Username:

Password:


Lost Password?

Register now!
Cauta
Meniu
Utilizatori conectati
7 user(s) are online (2 user(s) are browsing Stiri)

Members: 0
Guests: 7

more...
New Members
abobeka 2020/7/8
epiratyl 2020/7/8
Nannikka 2020/4/27
ypajahud 2019/12/4
isydo 2019/12/4
Amadeusz 2019/2/16
owepibyp 2018/1/14
odujedonu 2017/8/31
ekysycaw 2017/8/31
ojevasu 2017/8/20

INFO : Medicamente pentru bolnavii de diabet
Posted by admin on 2005/1/5 13:13:18 (1306 reads)

Comisia Nationalã pentru Diabet si Boli de Nutritie a Ministerului Sãnãtãtii s-a întrunit, marti, pentru a decide unele mãsuri menite sã evite disfunctionalitãtile în distribuirea medicamentelor necesare în tratamentul diabeticilor. La sedinta Comisiei au participat ministrul Sãnãtãtii, Ovidiu Brânzan, si presedintele Casei Nationale de Asigurãri de Sãnãtate (CNAS) dr. Cristian Celea.

Prin mãsurile decise, bolnavii care suferã de diabet vor gãsi, în farmacii, în zilele urmãtoare, medicamentele de care au nevoie. În ultimile zile, farmaciile s-au aflat în situatia de a nu putea onora cererile de medicamente ale bolnavilor de diabet. Potrivit presedintelui Comisiei, prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, aceste disfunctionalitãti ar fi fost cauzate de lipsa stocurilor de medicamente de la Centrele de diabet. Comisia pentru Diabet a decis realizarea, în regim de urgentã, a Registrului de Evidentã-Informatizat, constituirea unor stocuri cu medicamente pe o perioadã de douã luni, la nivelul judetelor, în vederea evitãrii unor situatii similare celor din aceste zile.

Totodatã, Comisia va realiza, în regim de urgentã, ghidurile si protocoalele de bunã practicã în diabet, necesare specialistilor.
În luna iulie a acestui erau înregistrati în România 420.000 de bolnavi de diabet, 75.000 având nevoie de tratament cu insulinã.

Prof. dr. Hâncu spune cã, în prezent, se înregistrazã un numãr record de cazuri noi de diabet. Anual, în România se înregistreazã 50.000 de cazuri noi cu diabet.

Presedintele Casei Nationale de Asigurãri de Sãnãtate a declarat pentru Rompres cã, din pãcate, în programul de diabet se înregistreazã numeroase nereguli. Astfel, nu existã nici Registrul Unic National de Diabet, nici noi protocoale pe schema de tratament. În luna octombrie s-a cerut celor 92 de spitale care au sectii de diabet sã prezinte listele cu pacienti. Numai 36 dintre acestea au transmis listele.

"Este o indisciplinã care nu poate fi toleratã" a spus presedintele CNAS, adãugând cã este singurul program în care nu se poate cunoaste tipul de medicamente utilizate.Acest program are foarte multe produse, are lista cea mai generoasã cu medicamente din Europa de Est, cuprinzând cele mai noi medicamente care sunt si foarte scumpe, a mai spus dr. Celea.
De asemenea, presedintele CNAS a precizat cã va initia un control în judetele cu cele mai mari probleme si va cere ministrului mãsurile administrative care se impun. El a mentionat cã programul se va fi regândi, astfel cã de la 1 ianuarie 2004 nu se va mai plãti decât consumul din retetã. "Se impune ordine în sistem, pe criterii pur medicale" a subliniat dr. Celea .

Pentru programul de diabet, în luna noiembrie a fost alocatã suma de 159 de miliarde de lei, în timp ce pentru luna decembrie doar 120 de miliarde de lei.

Printer Friendly Page Send this Story to a Friend



Copyright 2004-2005@Medical.net Team. All rights reserverd