MedicalNET  LOGIN   Register
 
"Oamenii ne dau uneori vise dar viata le spulbera." - H.P.Bengescu
Ajutor
Login
Username:

Password:


Lost Password?

Register now!
Cauta
Meniu
Utilizatori conectati
5 user(s) are online (1 user(s) are browsing Stiri)

Members: 0
Guests: 5

more...
New Members
abobeka 2020/7/8
epiratyl 2020/7/8
Nannikka 2020/4/27
ypajahud 2019/12/4
isydo 2019/12/4
Amadeusz 2019/2/16
owepibyp 2018/1/14
odujedonu 2017/8/31
ekysycaw 2017/8/31
ojevasu 2017/8/20

Posted by admin on 2005/4/4 18:54:29 (1602 reads)

În urmã cu nu foarte mult timp o nouã tehnologie a fost introdusã în imagistica medicalã, mamografia digitalã. Diferenþa între mamografia digitalã ºi cea clasicã constã în utilizarea de film radiologic sau nu. În mamografia digitalã filmul radiologic nu mai este necesar, precum ºi utilizarea de materiale ºi substanþe fotosensibile.

Costurile de exploatare pentru secþiile de radiologie care utilizeazã mamografie digitalã sunt mult mai mici faþã de exploatarea unui aparat cu tehnologie clasicã.

Avantajul mare pentru pacient constã în primul rând din încasarea unei doze de radiaþie cu 20% mai mici decât în mamografia normalã, o calitate superioarã a imaginii obþinute, precum ºi faptul cã informaþia este afiºatã instant. Avantajul pentru medic constã în posibilitatea de a pune un diagnostic mai rapid pe o imagine de calitate superioarã, acesta având posibilitatea de a folosi diferite tehnici digitale de a mãri imaginea captatã, de a îmbunãtãþi contrastul ºi focalizarea. Prin creºterea digitalã a contrastului se pot observa structuri fine ale corpurilor glandulare dense, permiþând un diagnostic de tumorã în stadiu incipient.

Un alt mare avantaj al departamentelor medicale care utilizeazã tehnica de mamografie digitalã constã ºi în faptul de a putea arhiva pe un spaþiu mult mai mic imaginile obþinute. Arhivarea digitalã se poate efectua pe cd-rom, dvd-rom, hard discuri, memorii flash sau orice alt mediu de stocare digital. Calitatea acestor imagini nu scade în timp dacã mediile de stocare sunt pãstrate corespunzãtor. Mulþi sunt de pãrere cã imaginile obþinute pe film se pot scana ºi apoi stoca digital, dar a nu se uita cã acest lucru implicã mult timp , personal calificat ºi multã manoperã care la aparatele digitale nu este necesarã. În afara faptului cã scanarea ulterioarã necesitã timp, imaginile sunt obþinute cu pierderi calitative de rezoluþie ºi informaþie. Mãriri ulterioare sau prelucrãri pot fi efectuate dificil ºi cu rezultate de multe ori îndoielnice.

Echipamentul de mamografie digitalã este dotat de cãtre producãtor ºi cu soft de sprijin pentru diagnostic. Acest lucru îmbunãtãþeºte calitatea actului medical ºi duce la un diagnostic mai precis. Totuºi un medic radiolog cu experienþã nu poate fi înlocuit. În cazul în care este necesarã o manevrã de puncþionare a þesutului mamar, tehnica de mamografie digitalã oferã o imagine pe douã axe în timp real, sau poate fi combinatã cu imagine echograficã pe o axã.

De multe ori în mamografie normalã pentru a pune un diagnostic de certitudine sunt necesare mai multe expuneri, în mamografia digitalã acest lucru se întâmplã mult mai rar deoarece imaginea poate fi prelucratã digital ºi detaliile scoase în evidenþã. Anxietatea pacientului este diminuatã dacã scãdem timpul de execuþie a manevrelor medicale. Asistentul sau medicul pot observa imediat dacã imaginea a fost obþinutã corect ºi nu existã vicii de poziþionare, pacientul fiind eliberat imediat cu tot cu diagnosticul stabilit. În cazul în care este necesarã consultarea încã a unui medic specialist acest lucru poate fi fãcut în timp foarte scurt prin transmiterea imaginii digitale prin reþeaua de calculatoare Internet sau o reþea intranet, pacientul profitând maxim de posibilitãþile tehnologiei. Medicul poate îmbunãtãþii digital imaginea prin tehnici precum: mãrire, intensificare de contrast, intensificare de contur ºi focalizare asupra unui detaliu.


Singurul dezavantaj al mamografiei digitale este preþul de achiziþie a aparaturii foarte ridicat la momentul de faþã, diferenþã de preþ care poate fi de 200 – 300%. Acest lucru este compensat totuºi pe termen lung de scãderea costurilor de exploatare ºi arhivare a rezultatelor.

Concluzii: mamografia digitalã reduce doza de radiaþie la care este expus pacientul, diminueazã timpul necesar pânã la obþinerea unui diagnostic, face posibilã o arhivare a imaginilor medicale aproape perfectã ºi reduce costurile de exploatare.

Sursa: medicalinfo.ro





Copyright 2004-2005@Medical.net Team. All rights reserverd